«ALGHERO. IL CENTRO STORICO. Storia e nomi delle strade, delle piazze, dei bastioni e delle torri»

Dimecres 26 de juliol de 2023, a les h. 19.00, al jardí del Museu del Corall, en l’àmbit de “ENCONTRES AMB L’AUTOR”, ressenya literària organitzada de l’Obra Cultural amb la col·laboració del Centre Cultural “Antoni Nughes” i Plataforma per la Llengua i lo suport de la Fondazione Alghero, Municipi de l’Alguer i Diputació de Barcelona, Carlo Sechi, Toni Torre i Pino Tilloca presentaran la reedició del llibre de Giuseppe Sotgiu «ALGHERO, IL CENTRO STORICO. Storia e nomi delle strade, delle piazze, dei bastioni e delle torri».

Lo llibre, ja publicat l’any 2013, és anat exhaurit i per això les dues associacions, Centre Cultural “Antoni Nughes” i Obra Cultural, han decidit de reestampar-lo i posar-lo així a disposició de tots aquellos que encara lo volguessin tendre.

Giuseppe Sotgiu, pels amics Pino, era un home enamorat de l’Alguer, de l’algueresitat i de la sua història. Una volta anat en pensió, (era un oficial de la Marina Militar Italiana) s’acosta a les associacions que treballen per recuperar i valoritzar lo patrimoni lingüístic i cultural de la nostra ciutat: comença a freqüentar los cursos de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu” i se fa soci de l’Obra Cultural de la qual diventa President al 1990. Col·labora al periòdic L’Alguer publicant contributs sobre la toponomàstica i los empleus del passat. Després de anys de recerca als arxius de la ciutat, publica la història de alguns llocs com places, torres i bastions amb la idea de arribar a ne fer un volum. De fet, la primera edició del volum ixi al mes de maig del 2013, pocs dies després de la sua mort.

Aqueix llibre és un llibre de història ma, és lo llibre de la nostra història. I és una història que empenya mosaltros algueresos més de altros a apreciar los valors i mos obliga a conservar en tota la sua integritat aquell tresor amagat i revitalitzat també a través de les pàgines de aqueix llibre, per consegnar-lo, així, com Pino l’havia volgut, a les futures generacions que, com mosaltros, tenen lo dret de se mirar en ell i d’ell treure motivacions i força per començar a conservar i tutelar la nostra identitat de pòpul.