DIA DEL LLIBRE I DE LA ROSA A L’ALGUER

El 15 de novembre del 1995 la Conferència General de l’Unesco ha declarat el 23 de abril “Jornada Internacional del llibre i dels drets d’autor”, ma el 23 de abril és també San Jordi, patró de la Catalunya i “dia dels enamorats” i per aixó, fins del sècul XV, se usa regalar una rosa vermella a la pròpia dona i del 1925 un llibre.

En aqueix modo, la jornada del 23 de abril, pels catalans, ve identificada com “Dia del llibre i de la rosa”. L’Obra Cultural ha portat aqueixa tradició a l’Alguer a la fi dels anys ’90, i com vol la tradició, organitza, també enguany, en col·laboració amb Edicions de l’Alguer i l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”, una iniciativa cultural per posar en mostra els llibre i les publicacions en llengua algueresa i per presentar les últimes novetats editorials del 2018.

Aqueix lo programa del “Dia del llibre i de la rosa”:

23 de abril – a les h. 18.00, a la sala Conferències de Sant Francesc: presentació del 2° volum del llibre “Maneres de diure” de Vito Loi;

23 de abril – a les h. 18.30, presentació de la tercera edició, revisitada i ajornada, del llibre “XISTOS Algueresos” de Ciro Fadda.

Oltres a l’autor Ciro Fadda, participaran Pino Tilloca, president de l’Obra Cultural; Savatore Izza, president de Edicions de l’Alguer; Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural i, en forma extraordinària, Francesco Scognamillo, mestre i director musical.

Durant la tardada los alumnes de l’escola de Alguerés “Pasqual Scanu” llegiran algunes maneres de diure i la senyora Giovannina Piras llegirà alguns xistos. Lo públic poguerà així entrar en contacte amb la llengua popular, plena de harmonies i musicalitat misterioses ma extraordinàriament humana i familiar.

En les “Maneres de diure” recollides de Vito Loi i publicades per anys a la revista “L’Alguer”, s’estutjen, en forma sèmplice, viva i imediada, l’experiència i la filosofia popular; en “Xistos algueresos” de Ciro Fadda que són lo fruit de una recerca apassionada de anys de treball, és present la sàtira genuïna plena de riqueses expressives ma a voltes pungent, a voltes maliciosa i irreverent però sempre delicada i mesurada, típica del pòpul que, de tant en tant, se pren befa de tot i de tots. Amb aqueixes recerques Vito Loi i Ciro Fadda mos faran tornar endrera amb la memòria a un Alguer que no hi és més, ma que amb aqueixes publicacions, per fortuna, mos faran reviure i sobretot mos ajuderan a non perdre.

Durant la tardada siguerà possible visitar una mostra de llibres i de publicacions en alguerés. A tots los participants siguerà consignat un senyallibre record curat de la gràfica Margherita Sechi.