“DIA DEL LLIBRE I DE LA ROSA” a l’OBRA CULTURAL de L’ALGUER

Lo 15 de novembre del 1995 la Conferència General de la UNESCO ha declarat lo 23 de abril com a “Dia Internacional del Llibre i del Dret d’Autor”, ma lo 23 de abril és també San Jordi, patró de la Catalunya i lo dia dels enamorats, i, per aixó, fins del sècul XV, se usa regalar una rosa vermella a l’enamorada i, del 1925, un llibre. En aqueix modo, la jornada del 23 de abril, en Catalunya, és identificada també com “DIA DEL LLIBRE I DE LA ROSA”.
L’Obra Cultural ha portat aqueixa tradició dels països catalans a l’Alguer, i com cada any, organitza una iniciativa denominada, apunt, “DIA DEL LLIBRE I DE LA ROSA”, per posar en mostra los llibres i les publicacions en alguerés i per presentar la novetat editorial del 2017. Especifatament, enguany, ha organitzat un fi de setmana dedicat a la presentació de dos llibres. Aqueix lo programa:

22 de abril 2017 – h. 18.30 – Sala Biblioteca Catalana – Carrer Arduino, 44

Presentació de l’ “Almanacco dei poeti e della poesia contemporanea” de Raffaelli Editore.
Aprofitant de la presència de la critica literaria Maria Cristina Biggio que mos parlarà del quadern 4 de l’Almanacco dedicat a 13 poetes de la Sardenya, dos dels quals són Antoni Canu i Franco Fresi, mos acostarem a la poesia sarda, especificatament, a la poesia algueresa i a la poesia gal·luresa. Durant la tardada los poetes Antoni Canu i Franco Fresi posaran en evidència l’importancia de la poesia en l’acció de tutela i promoció de les propies especificitats lingüístiques.

23 de abril 2017 – h. 18.30 – Sala Biblioteca Catalana – Carrer Arduino, 44

Presentació de l’edició anastàtica del “Breve Compendi de la Doctrina Cristiana” de P.R. Arduino.
Pere Rafael Arduino nat a l’Alguer lo 22 de maig del 1800 és estat bisbe de l’Alguer del 1843 al 1863, any de la sua mort. Tràmit l’us de la llengua del pòpul, la rutina ha cercat de tapar una distància entre l’Iglésia aculturada i una populació poc o arrés alfabetitzada i per aixó, lo compendi del bisbe Arduino, escrit al 1850, se posa com punt de riferiment i agregació, de elaboració de les emocions, de les esperançes i de les pors de la gent utilitzant lo registre lingüístic com comunicació significativa. Tot aixó és anat envant fins als primers anys del 1900.
L’introdució és a cura de Giannella Bilardi, L’enforra és de Gianni Nieddu.
Lo llibre és estat estampat en edició limitada i numerada.
Durant les due jornades siguerà possible visitar una exposició de llibres i de publicacions en llengua algueresa.
Tots los participants reciviran la cartolina de la manifestació.