ENRICA FERRECCIO GUANYA LA 35^ EDICIÓ DEL CONCURS DE POESIA I PROSA “RAFAEL SARI”

S’és tenguda dissabte 29 de cavidani 2018, a les h. 17.30, a la sala de l’ex-seminari, posada gentilment a disposició de la Universitat de les Tres Edats, la cerimònia de premiació del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari” arribat a la 35^ edició. En representança de l’aministració comunal era present l’assessora a la Cultura, Gabriella Esposito.
Lo concurs és organitzat de l’associació Obra Cultural de l’Alguer, amb l’ajut fondamental de Joan Irranca, ideador del premi al 1984. La comissió era formada de les professoreses Maria Antonietta Salaris, presidenta, Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Marzia Caria, Giusy Pascalis, Luigna Cano i del professor Franco Sanna, membres.
Lo concurs és dividit en tres seccions:
Secció A per alumnes o classes de les escoles de l’Alguer.
Secció B per autors en llengua catalana.
Secció C per autors en la variant algueresa.
Enguany, la condució de la cerimònia és estada fiada a dos alumnes del Liceu Clàssic, Sabrina Ferraris i Efisio Mannoni. En obertura, lo president de l’Obra Cultural Pino Tilloca ha tengut paraules d’elogi per Joan Irranca, ideador i organitzador del premi al 1984,  per la prestigiosa recurrència de la 35^ edició del concurs que resta u dels premis en llengua més vells de Sardenya  i sense dubis, l’únic i amb més llonga activitat a favor de la cultura algueresa i,segurament, l’única palestra compositiva i escola literària de l’Alguer. Pino Tilloca ha posat en evidència lo fort sentiment identitari demostrat dels poetes participants, sigui de part algueresa que de part catalana. Un rengraciament particular és estat fet del president Pino Tilloca, als dos joves conductors de la cerimònia Sabrina Ferraris i Efisio Mannoni i a les escoles que realitzen projectes de poesies, de cançons o de teatre pels minyons tenint viva la llengua algueresa entre les joves generacions.

Maria Antonietta Salaris, president de la comissió judicadora, ha llegit un article, publicat al jornal Avui, del poeta català Carles Hac Mor sobre les qualitats poetiques dels autors algueresos i lego, posant en evidència la bona qualitat de les liriques arribades, ha explicat los criteris de valutació de les obres adoptats de la comissió.
La prof.ra Giusy Pascalis, secretaria de la comissió, ha llegi les motivacions de les obres premiades o senyalades.
Relativament a la secció A, reservada a les escoles de l’Alguer, aqueixes són estades les escoles premiades:

Escola Elementar – Lo premi dedicat a la mestra Vera Paolini, muller del poeta Rafael Sari, és estat assignat a l’escola primària “Maria Immacolata” de l’Institut Comprensivo n. 2, pel projecte  de cançons /poesies “Babaroto” i ”Francisqueta” curat del mestre Franco Cano. Primer de retirar lo premi, les alumnes, Sofia Cadoni i Sofia Salvio, acompanyades de l’orquestra dels minyons de l’escola dirigida de Franco Cano mos han fet ascoltar les due cançons “Babaroto” i “Francisqueta”.

Escola Mitjana – Per l’escola mitjana ha guanyat lo premi l’Escola mitjana “Maria Carta” de l’Institut Compensivo n. 2 amb dues poesies “Desig de muntanya” de Alessia Cossu i “Realtat i fantasia” de Giulia Sanna i amb dos projectes teatrals ”Una mort improvisa” de la classe 1^ F i “Peripícia” a carrec de diversos alumnes de l’escola dirigits de les professoresses Silvana Nulvesu i Simonetta Rosella.

Institut Superior: – Pels instituts superiors ha guanyat lo premi lo projecte teatral “Les Núvoles” de Aristofane, rielaborat i adaptat en alguerés de Enza Castelaccio i Maria Antonietta Salaris.

En la Secció B de prosa en català estandard, són estades premiades les obres següents:
al tercer lloc s’és classificat lo conte intitulat “Taxi” de Joan Josè Barceló.;
al segon lloc s’és classificada l’obra intitulada “ Gegants per la llibertat” de Joan Company i Arpa;
lo primer classificat és estat lo conte intitulat “L’anell de ferro” de Roser Jurado i Riguè.

En la Secció B de poesia en català estandard són estades premiades les obres següents:
la tercera classificada és la poesia intitulada “La tenacitat de l‘ànima” de Joan Josè Barceló;

al segons lloc s’és classificada la poesia “Conec el tou nom” de Manel Maigi Barreda;
al primer lloc s’és classificada la poesia intitulada “Abans que s’esfullin les roses” de Pierrette Cherbonnier.

Per la Secció C de prosa en la variant algueresa, són estats senyalats lo conte de Egidio Camerada “També sol per un instant” i lo conte per l’infància “Giulia, ovella Bebella” de Anna Maria Demartis.

Al segons posto s’és classificat lo conte “Gavinutxo, lo cuiner” de Fidel Carboni.

Lo primer cassificat és estat lo conte “Maria i Carlo” de Luigi Saiu.

Per la Secció C de poesia en la variant algueresa, la comissió judicadora ha decidit de senyalar la poesia “Pau” de Giamperia Piga.

Les obres premiades són estades les següents:

Al tercer posto s’és classificada la poesia “Sonava Chopin” de Massimiliano Fois.

Al segons posto s’és classificada la poesia “L’arbre de nèspola” de Anna Cinzia Paolucci.

Ha guanyat lo Premi “Rafael Sari” 2018, la poesia “A ma iaia” de Enrica Ferreccio..

Durant la tardada Joan Irranca ha consegnat lo Premi Fidelitat a Lluís Zucca.

Com anunciat, l’Obra Cultural, en ocasió dels 35 anys del premi, ha volgut reconeixer un premi especial a Ciro Fadda per l’activitat en favor de la cultura, de la música i de les tradicions populars de L‘Alguer i a dos projectes realitzats al 2018, que ajuden a recuperar les nostres tradicions com la missa en alguerés “ en el cas del “Kyrial alguerés” de la Coral del Kyrial i a valoritzar la llengua, a la defendre i a la transmitir a les noves generacions en el cas de “Mans Manetes” de la Plataforma per la llengua.

La cerimònia s’ès tancada amb la cançó “L’orquestra de la Pedrera” cantada de Sofia Cadoni i dels minyons de l’orquestra dirigida de Franco Cano.