JORNADA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA

L’any 1999 l’UNESCO ha instituït la Jornada Internacional de la llengua materna. La triada del 21 de febrer recorda un fet succeït al 1952 quan la policia pakistanesa havia matat diversos estudents universitaris de Dacca que reivindicaven l’ús oficial de la llengua bengalesa. En tot el món existeixen 6.500 llengues, en gran part minoritàries, que la Jornada Internacional de la Llengua Materna vol celebrar i protegir.

Avui, a l’Alguer, lo bril·lant resultat de demanes, (més de 400) presentades de les famílies, per la introducció de l’ ensenyament de la llengua catalana de l’Alguer en les escoles, fa comprendre com l’abandó de la llengua materna sigui un fet al qual no mos volem resignar.

Per això aqueixa jornada, per les institucions, les famílies i les escoles alguereses té de assumir un significat particular de sensibilització orientada a una Educació multilingüe. En ocasió de la Jornada Internacional de la llengua materna, la Consulta per les polítiques lingüístiques de l’Alguer ha convidat les institucions, les escoles i les associacions culturals a recordar l’importància de les llengues minoritàries. En aqueix espirit, gràcies al preciós treball fet del Grup de traducció de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”, lo Centre Cultural “Antoni Nughes”, l’Obra Cultural i la Plataforma per la llengua vos conviden a participar, dimarts 21 de febrer 2023, a les h. 19.00, a la sala de la Biblioteca Catalana, carrer Arduino n. 44, a la lectura en alguerés del primer capítol del llibre de Giuliana Carboni “Les Veus de Garulé”.

Giuliana Carboni, algueresa, és una autora de poemes majoritariament inèdits, que, als últims anys de la sua vida, ha experimentat l’escriptura bilingüe, italiana i algueresa, obtenint numerosos premis. “Le voci di Garulè”, sua primera obra en prosa, és la narració viva, que, amb un renovat estil “verístic”, recorda una Alguer horamai descomparida.

Durant la tardada és previst un intervent de la poetessa Vittoria Anna Perotto.