LA POESIA “ALTROS CELS” DE CARMELITA ZEDDA GUANYA LA 40a EDICIÓ DEL PREMI “RAFAEL SARI”

Com vol la tradició, la cerimònia de premiació de la 40a edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”, s’és tenguda, divendres 29 de setembre 2023, dia dedicat a Sant Miquel, patró de la ciutat de l’Alguer, al jardí de la Vila Mosca, carrer Gramsci 17, a la presència de un públic de grans ocasions. Després de l’introducció musical del mestre Francesco Scognamillo (piano) i de Massimiliano Peana (violí), lo president de l’Obra Cultural Pino Tilloca, en el sou intervent, ha volgut posar en evidència la importància del concurs, u dels més “ancians” de Sardenya, i del rol que los poetes tenen quals elements de contrast a l’abandó de la llengua algueresa. Immediatament després Mario Conoci, síndic de l’Alguer, ha tengut paraules d’encoratjament per totes aquelles associacions que treballen en favor de la llengua; així com Gustau Navarro, representant a l’Alguer del Govern de la Generalitat de Catalunya i Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Llestres Catalanes, que van portar tota l’atenció dels propis ens al concurs i a la ciutat de l’Alguer.

La cerimònia és estada ben dirigida de Giusi Pascalis que després dels intervens institucionals, ha convidat a muntar al palco Joan Irranca, ideador i secretari del concurs fins del 1984 i la professora Maria Antonietta Salaris, presidenta de la comissió judicadora. Oltres 80 les obres arribades que han dat tant que fer a la comissió que estava composta de les professores Maria Antonietta Salaris, president; Giusi Pascalis, secretari; Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Claudia Bellodi i dels professors Franco Sanna, Marco Caria, Ignazio Caruso i Gustau Navarro, membres.

Relativament a la secció A, aquella reservada a les escoles, lo “Premi Vera Sari Paolini” és estat guanyat de l’Institut Comprensiu n° 2 pel projecte presentat de la mestra Carmelita Zedda amb la classe I B del plexe “Maria Immacolata” intitulat “Nostra Senyora de Besapeus”. Sempre per la secció A, la comissió ha assignat dues senyalacions: la primera a la poesia “Sés especial per a mi” presentada de Elionor Balata de la classe V B de l’Escola Primària “Maria Immacolata” i la segona a una classe de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu” que, durant l’any escolàstic 2022/2023, coordinats de la professora Enza castellaccio, han escrivit una comèdia intitulada “Preparant la festa de les Maries” i formada per los alumnes Gabriella Buseddu, Rita Cellaura, Maddalena Chirra, Mario Fanciulli, Rita Fusco, Paola Gallo, Pere Ghilleri, Bonaria Marras, Giovanni Raimondo Piras i Luigi Saiu.

Per la secció C, aquella reservada al català de l’Alguer, per la prosa és estat senyalat lo conte intitulat “Lo sol i la lluna de l’Alguer” de Carlo Mannoni. Són estades premiades les següents obres:

al tercer posto s’és classificat lo conte “Ulisse” de Claudia Crabuzza;

al segon posto s’és classificat lo conte “Jo hi so” de Luigi Saiu;

al primer posto s’é classificat lo conte “Fukushima” de Gavino Balata.

Per la secció C de poesia són estades premiades les següents obres:

senyalació a la poesia “Ucraïna 2022” de Antoni Canu i a la poesia “En mort de un petit migrant” de Fidel Carboni;

al tercer posto s’és classificada la poesia “Manta” de Vittoria Anna Perotto;

al segon posto s’és classificada la poesia “Estrella de plata” de Antonello Colledanchise;

al primer posto i per això ha guanyat lo Premi “Rafael Sari 2023″ la poesia “Altros cels” de Carmelita Zedda.

A la secció B, aquella reservada al català estàndard, per la prosa són estades premiades les següents obres:

al tercer posto se són classificats, ex-aequo, los contes intitulats “Un dia de primavera” de Roger Simeon i lo conte intitulat “A cegues” de Aurora Oliva i Benito;

al segon posto s’és classificat lo conte intitulat “El jueu savi” de Emigdi Subirats i Sebastià; al primer posto s’és classificat lo conte intitulat “Kamikaze” de Ramon Gonzàles Reverty.

A la secció B de poesia són estades premiades les següents obres:

senyalació a la poesia “Paisatge” de Rafael Haro i Sancho;

la tercera classificada és la poesia “El crit de les absències” de Anna Espaulella i Lladó;

la segona classificada és la poesia “Retorn” de Montserrat Gallart i Sanfeliu;

la primera classificada és la poesia “Els fills ha volat” de Ramon Minoves.

La cerimònia, així com és escomençada, és acabada amb la música interpretada del mestre Francesco Scognamillo i Massimiliano Peana.

La iniciativa és estada organitzada de l’Obra Cultural de l’Alguer i de l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, del Municipi de l’Alguer i de la Fondazione Alghero.