LA POESIA “ROSA D’HINVERN” DE CINZIA PAOLUCCI GUANYA LA 36^ EDICIÓ DEL PREMI SARI

S’és tenguda diumenge 29 de cavidani 2019, a les h. 17.00, a la sala de l’ex-seminari, posada gentilment a disposició de la Universitat de les Tres Edats, la cerimònia de premiació del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari” arribat a la 36^ edició. Lo concurs és organitzat de l’associació Obra Cultural de l’Alguer, amb l’ajut fondamental de Joan Irranca, ideador del premi al 1984. La comissió era formada de les professoreses Maria Antonietta Salaris, presidenta, Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Giusy Pascalis,  i del professor Franco Sanna, membres.
Lo concurs és dividit en tres seccions:
Secció A per alumnes o classes de les escoles de l’Alguer.
Secció B per autors en llengua catalana.
Secció C per autors en la variant algueresa.
Enguany, la condució de la cerimònia és estada fiada a a dues joves de l’associació teatral Analfabelfica, Martina Copersito i Michela Addis. En obertura, lo president de l’Obra Cultural Pino Tilloca ha tengut paraules d’elogi per una important presència d’escoles i per les tantes poesies alguereses arribades  que mos fanen ben esperar pel futur del cuncurs que resta u dels premis en llengua més vells de Sardenya. “Si un merit tè lo premi Sari – ha precisat lo president Pino Tilloca –  és precisament aquell d’haver construït una barrera, una muralla contra l’abandò de la llengua de part dels algueresos. I los creators de aqueixa muralla seu vosaltros – ha continuat lo president dirigint-se als poetes i als mestres i professors –  que portau envant, entre mils dificultats aqueixos projectes, no mulleu, sigueu contagiosos i orgullosus d‘allò que feu”. Un discurs a part lo president l’ha volgut dedicar a les tantes famílies dels alumnes presents en sala: “A les families d’aqueixos alumnes – ha precisat – me senteix de diure de no difidar d’aqueixos projectes anzi col.laborau, ajudau los mestres i no renunciau a transmitir aqueixa llengua als vostros fills o als vostros nets; eixiu-ne del prejudici que la llengua algueresa pogui èsser d’impediment a l’aprendiment escolàstic; avui la neuroscienza ha demostrat que  qui en casa parla dues llengues, oltres al fet que és una persona més rica culturalment, tè més facilitats de aprendiment respecte a qui ne parla sol una”.

Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural, ha arrecordat la figura del mestre Rafael Sari al qual és dedicat lo premi mentres la prufassora Maria Antonietta Salaris, president de la comissió judicadora ha posat en evidència la bona qualitat de les liriques arribades i ha explicat los criteris de valutació de les obres adoptats de la comissió.
Relativament a la secció A, reservada a les escoles de l’Alguer, aqueixes són estades les escoles premiades:

Escola de l’infància- L’escola de l’infància de “Il Carmine” per la “Cançó de les vocals” que feva part del projecte de cant coral amb el llenguatge de los senyals amb la col·laboraciò de les mestres Giulia Veronese, Francesca Spanu i la direcciò artística i musical del mestre Franco Cano

Sempre per l’escola de l’infància és estada pemiada l’escola de via Matteoti de l’Institut Comprensivo N. 3 pel projecte “Cantém an algarès” realitzat de l’associaciò Panta Rei amb la col·laboraciò de les mestres Gianna Delrio i Lina Caterina Meloni.

Escola Elementar – Lo premi dedicat a la mestra Vera Paolini, muller del poeta Rafael Sari, és estat assignat a l’escola primària “Maria Immacolata” de l’Institut Comprensivo n. 2, pels projectes  de cançons /poesies “Cara Curiosa”, “Por” i “Sem Vint-i-cinq” presentat de la mestra Carmelita Zedda del plesso “Maria Immacolata” amb la classe II A; pel projecte presentat del mestre Franco Cano amb dues cançons “Babai” interpretada de Sofia Cadoni amb la classe IIID i “La bidella de l’escola” interpretada de Sofia Salvio amb la classe III A sempre del plesso “Maria Immacolata” .

Lo tercer projecte ès arribat sempre de l’Institut compensivo n. 2 ma de la classe III A del plesso de la Pedrera i era intitulat “Bocinet a l’Alguer” una petita representació teatral-musical curada de les mestres Anna Maria Bruno, Valeria Salis i Daniela Marras amb la eleboració musical del mestre Claudio Sanna.

 Escola Mitjana – Per l’escola mitjana ha guanyat lo premi l’alumne Beatrice Laura Soggiu de la classe I H del plesso “Maria Carta” de l’Institut Compensivo n. 2 per la poesia “Amistat”.

En la Secció B de prosa en català estandard, són estades premiades les obres següents:
al tercer lloc s’és classificat lo conte intitulat “Ramon Clavellet” de Emigdi Subirat i Sebastià;
al segon lloc s’és classificada l’obra intitulada “Xirrìu, xìu, xìu” de Leonard Torres Gil “;
lo primer classificat és estat lo conte intitulat “ El darrèr acte rivoluzionari” de Carlos Garcìa Cadiz

En la Secció B de poesia en català estandard són estades premiades les obres següents:
la tercera classificada és la poesia intitulada “Reflitint al sol de la tarde” de Ramon Minoves;

al segons lloc s’és classificada la poesia “Els teus ulls” de Pierrette Cherbonnier;

al primer lloc s’és classificada la poesia intitulada “Colors” de PepaMolina.

Per la Secció C de prosa en la variant algueresa, se són classificats los contes:

al tercer posto lo cone “Maria” de Fidel Carboni;

al segons posto s’és classificat lo conte “Te taparé amb un bas” de Egidio Camerada.

Lo primer cassificat és estat lo conte “Cercant Carlo” de Luigi Saiu.

Per la Secció C de poesia en la variant algueresa, la comissió judicadora ha decidit de senyalar la poesia “Gotes de somni” de Franco Achenza.

Les obres premiades són estades les següents:

Al tercer posto s’és classificada la poesia “Deixaré” de Franco Cano.

Al segons posto s’és classificada la poesia “A Joan” de Carmelita Zedda.

Ha guanyat lo Premi “Rafael Sari” 2019, la poesia “Rosa d’hinvern” de Cinzia Paolucci.

Durant la tardada és estat consegnat lo Premi Fidelitat a Anna Fenu.

Com anunciat, l’Obra Cultural ha volgut reconeixer un premi especial a Sergio Bolgeri per l’activitat de una vida en favor de l’art i de la cultura a l’Aguer i a l’associació teatral Analfabelfica dirigida de Enrico Fauro per la comédia en alguerés de Gaví Ballero “Lo forister” portada en escena al mes d’abril al Teatre Cïvic de l’Alguer.

La cerimònia s’ès tancada amb la cançó “Nadal” interpretada de Franco Cano.