“L’ALTERNOS. Il romanzo della Sarda Rivoluzione”

Divendres 5 de abril de 2024 nou apuntament amb el festival “Dall’altre parte del mare”.

Protagonista de la tardada siguerà lo jornalista i escriptor Vindice Lecis que conversarà amb Pier Luigi Alvau del sou nou llibre “L’ALTERNOS. Il romanzo della Sarda Rivoluzione” (Condaghes)..

L’apuntament és per les hores 18.30 a la Sala de la Biblioteca Catalana de l’Obra Cultural de l’Alguer, (coorganitzadora de l’adveniment), carrer Arduino n. 46.

Lo llibre: Quan lo “sanculotto” Antonio Arras torna en Sardenya, després d’haver participat a la Revolució de França, no és segur que los sards estiguin dispostos a acceptar les idees de revolta i igualitat de les quals és secret portador. Als principis del 1793 veurà amb els seus propis ulls lo fal·liment de l’annexió de Sardenya a la França, però en un segon temps, entrarà en contacte amb les ments progressistes de Sardenya. Entre aquestes, lo jutge de la Reial audiència Giovanni Maria Angioy, decidit opositor de les injustícies causades, de una part, del govern de Savoia i, de l’altra, per sèculs de vexacions feudals. Arras siguerà testimoni i protagonista de l’onada de rebel·lió que agita tota l’ísola i veu implicada cada classe social: de les protestes de la burguesia de Càller que demana una major participació en los càrrecs públics, fins a les mobilitzacions populars de les paísos del Logudoro.

En el romanço trobem personatges com Gioacchino Mundula, Michele Obino, Francesco Cillocco i moltes altres figures més poques coneixudes que han deixat un signal profund en la Història de Sardenya.

Vindice Lecis (Sàsser, 1957). Jornalista, ha treballat durant 35 anys en el Grup editorial “L ‘Espresso”. Per Condaghes ha publicat los romanços històrics: Buiakesos. Le guardie del giudice (2012); Il condaghe segreto (2013); Judikes (2014); Rapidum. La cohors II sardorum ai confini dell´impero (2015); Le pietre di Nur (nuova edizione 2016); Hospiton (2017), Ospitone. Dux Barbarie (2018), La conquista (2020) i el llibre d’investigació Ollolai e le case a un euro (2019). Ha escrivit també los romanços: La resa dei conti (2003), Togliatti deve morire (2005), Da una parte della barricata (2007), Golpe (2011), La voce della verità. Storia di Luigi Polano il comunista che beffò Mussolini (2014), L ‘infiltrato (2016), Il nemico (2018), Il visitatore (2019), Il cacciatore di corsari (2020), L’ombra del Sant’Uffizio (2022).

“Dall’altra parte del mare” és un festival literari internacional ideat i realitzat per l’Associació Itinerandia amb la col·laboració de la biblioteca Cyrano Libri Vino Svago i lo contribut de la Fondazione Alghero, de la Regió Autònoma de Sardenya, de laCamera di Commercio de Sàsser, del Municipi de l’Alguer i del Municipi de Putifigari.