“DE L’ALTRA PART DEL MAR, PERÓ ENCARA EN CASA”

Los estudents de l’Institut Aberghiero de l’Alguer i los estudents de l’Escola de Hostaleria de Casteldefels (Barcelona), posaran en marxa, a partir del mes de abril, un intercanvi cultural, en forma de alternança/treball, per una millor comprensió mútua. Lo projecte, denominat “De l’altra part del mar, però encara en casa”, naix gràcies a un acordiu de col·laboració entre l’Obra Cultural de l’Alguer i la Diputació de Barcelona i la col·aboració entre lo Parc Natural de Port Comte i lo Parc del Garraf. Aquesta col·laboració, ha portat, en el mes de maig del 2016, a la celebració a l’Alguer del “Dia Europeu dels Parcs” al qual, l’Institut Alberghiero ha tengut l’important compit de preparar un espectular bufet utilitzant productes exclusivament locals amb lo nom comercial del Parc de Port Comte. L’escola algueresa ha demostrat concretament la importància de millorar la qualitat de les producions locals, obtenint reconeixements unànimes dels productors, de les autoritats presents, de la presidencia del Parc de Port Comte, del Govern de la Regió Sardenya i del Municipi de l’Alguer. Los 14 alumnes de l’Escola de l’Alguer, acompanyats pels professors Rita Mura, Ermanno Pirinu i Francesca Pirrolu, partiran lo primer dia de abril de Porto Torres i començaran un “viatge” de formació l’endemà, 2 de abril,  amb una classe de cuina catalana a l’escola de Castelldefels. Les lliçions i les activitats de alternança escola / treball  continuaran en els dies següents, sobre los temes dels dolços típics catalans, dels vins i dels licors i, més en general, de la tradició culinària catalana. Los joves estudents algueresos tengueran l’oportunitat de visitar la ciutat que los  aculli, i pogueran així admirar alguns dels aspectes més interessants de la ciutat de Barcelona, ​​amb especial atenció al gran mercat de la Boqueria, al Museu del Pernil i visitaran també lo Parc Natural del Garraf. Los estudents i los professors algueresos seran recivits de les autoritats municipals i provincials a l’ajuntament de Castelldefels.

Al mes de maig, los estudents catalans arribaran a l’Alguer i seran hospitats de l’Institut Alberghiero  en les dues estructures receptives de l’escola. Lo programa de l’estada a la ciutat encara no s’és definit amb detall, però ja és possible afirmar los moments centrals: llicions de cuina sobre l’enogastronomia de l’Alguer i de Sardenya; sigueran programades visites a  la ciutat de l’Alguer, al Parc de Port Comte i a la ciutat de Bosa.

Gràcies en aqueix intercanvi, los estudents algueresos i aquellos catalans tengueran la possibilitat de confrontar les diverses especificitats historiques i culturals, valutant les afinitats i les diferencies entre les dues realitats territorials, en un clima de amicícia i de interès recíproc, útil a les dues escoles per l’obertura de nous horitzonts en el procés de formació.  En relació a l’especificitat lingüística de la ciutat de l’Alguer, aqueix projecte poguerà favorir activament les noves generacions sobre el tema de la llengua, de l’història i de la cultura del propiu territori.