LO FORISTER

L’Obra Cultural, també enguany, porta en escena una comèdia de Gaví Ballero intitulada “Lo Forister”, obra amb la qual lo pare de la comédia en alguerés havia vencit los “Jocs florals” al 1961 que, en aquell any, s’eren tenguts propiu a l’Alguer. “Lo Forister” és estat portat en escena per la primera volta al 1976, al mític teatre Selva, quan la companyia del Teatre Alguerés, dirigida apunt de Gaví  Ballero, era formada de Speranza Sini, Sergio Tedde, Lina Gavini, Maria Dolores Silanos, Paoletto Cattogno, Nanni Branca, Pier Luigi Alvau i Pasquale Calaresu; eren los any d’or de la comédia en alguerés i lo teatre Selva resultava insuficient, amb 1.300 postos, a acollir tots los espectadors. D’aquell grup és restat en activitat, en el sector teatral en alguerés, solament Nanni Branca que continua a fer l’actor-regista de la companyia teatral “El Teló”, fundada de Vito Loi, propiu per dar continuitat a l’obra de Gaví Ballero amb la qual ha portat en escena tantes comédies en els últims 15 anys. Avui, los personatges de la comédia són los mateixos, cambien però los protagonistes que sigueran tots joves (14/22 anys) i que fanen part de l’Associació Teatral Analfabelfica dirigida de Enrico Fauro (Martina Copersito, Michela Addis, Elene Mura, Elisa Scognamillo, Antonio Molle, Marcello Deriu, Saverio Sarritta, Josto Mura, Arianna Ariu, Chiara Daga, Elena Monti, Lorenza Piras, Andrea Meloni); per ellos lo teatre és un vehícul de comunicació social i al mateix temps un eficaç instrument de creixida personal, ma en aqueix cas és una gran oportunitat de aprendiment lingüístic important, del mamentu que tots los protagonistes, pur essent algueresos, no són algueresos parlants. Per la primera volta proven a utilitzar una llengua que no coneixen, no per culpa d’ellos, ma que aparté als sous pares o forsis als sous iaios, ma que se respira als llocs on viuen. La passió per la recitació, lo plaier de se retrobar i de se propondre amb semplicitat, magari també de no se prendre massa sèriament, són alguns dels aspectes que permitin a l’associació Analfabelfica, aceptant aqueixa esfida, de continuar la sua maturació artística a la recerca de estímuls continus, de nous i entusiasmants projectes al serivci de la gent i a l’afirmació dels valors més autèntics del nostro teatre.

La direcció musical és del mestre Antonello Colledanchise que, per l’ocasió, siguerà suportat de tres joves  músics com Matteo Scala, Cristian Melone i Cristian Grosso.

L’iniciativa tè lo patrocini del Municipi i de la Fondazione Alghero i se tenguerà en els dies 11, 12 i 13 d’abril 2019 a les hores 20.30 al Teatre Cívic de l’Alguer.

La pre-vèndita dels bitllets se farà a la sede de l’Obra Cultural, carrer Arduino n. 44 a partir del dijous 28 de març 2019, de les h. 10.00 a les h. 12.00 i de les h. 16.30 a les h. 18.30 excepte lo dissabte i lo diumenge.