Tornem a celebrar la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, 611 anys després de la històrica batalla

La festivitat de Sant Joan de la Porta Llatina és estada observada en ciutat per sèculs en record de l’èpica victòria dels algueresos contra les tropes del vescomte de Narbona, la nit entre lo 5 i lo 6 de maig del 1412 i recuperada l’any 2022 per voluntat de l’Obra Cultural de l’Alguer i Plataforma per la Llengua.

L’any 2022, Obra Cultural i Plataforma per la Llengua, han decidit de recuperar aqueixa tradició per la fer conèixer a les noves generacions.

Los documents estotjats en l’Arxiu Històric del Municipi de l’Alguer (A.S.C.A.) restitueixen la imatge d’una festa en la qual podem trobar elements teatrals comuns a la cultura catalana del temps i una animació pirotècnica de tot respecte. Dos són los elements que caracteritzen històricament lo vot: la lectura de la Relació de la Conquista dels Francesos en catedral i l’execució coral i participada de les Cobles de la Conquista dels Francesos en la plaça de la ciutat.

Les celebracions de l’edició de enguany de Sant Joan de la Porta Llatina, se obriran divendres 5 de maig de 2023 a les 18:30 en la sala conferències de Sant Francesc amb el salut de les autoritats, i dels presidents de les associacions organitzadores, Giuseppe Tilloca (Obra Cultural) i Òscar Escuder (Plataforma per la Llengua).

A continuació de la tardada, és prevista la conferència temàtica a damunt de la festa de Sant Joan de la Porta Llatina, que començarà amb la introducció de Mauro Mulas, intitulada “Sant Joan en Maig: Una festa gran, laica i longeva”. Seguirà la relació de Giacomo Oppia, intitulada “La Festa di San Giovanni ante Portam Latinam e l’antica rivalità tra Sassari e Alghero”. Moderador de la tardada Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural de l’Alguer.

A les 20.00h al Claustre de Sant Francesc tenguerà lloc la Cerimònia del Vot, amb la lectura de la Relació de la Conquista dels Francesos, a cura de Pere Lluís Alvau, i  l’execució del cant Cobles de la conquista dels francesos, a cura de les veus solistes de Claudio Gabriel Sanna i Franca Masu, que sigueran acompanyades de instruments d’arc, flauta i percussions i la Coral Logudoro de Usini. Arranjament i música, són curats de Claudio Gabriel Sanna, mentre la direcció musical i artística és a cura de Dario Pinna i Claudio Gabriel Sanna.

A les 20.30h, l’execució del cant continuarà de manera itinerant. Articulada en tres estacions, és prevista l’execució de les Cobles de la conquista dels francesos, seguint lo següent itinerari:

1ra Estació: Portal Iglésia de Sant Francesc

2na Estació: Plaça del Teatre

3ra Estació: Sagrat de la Catedral

La festa és patrocinada del Municipi de l’Alguer i de la Fondazione Alghero.