ANTONI CANU I ANTONELLO COLLEDANCHISE GUANYEN LA XXXIV EDICIÓ DEL PREMI “RAFAEL SARI”

S’és tenguda dimecres 27 i dijous 28 de cavidani 2017, a les h. 17.30, a la sala conferències de l’iglèsia de Sant Francesc, la manifestació final i la cerimònia de premiació del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari” arribat a la 34^ edició. En representança del Municipi era present el síndic Mario Bruno.
Lo concurs és organitzat de l’associació Obra Cultural de l’Alguer, amb l’ajut fondamental de Joan Irranca, ideador del premi al 1984. La comissió era formada de les professoreses Maria Antonietta Salaris, presidenta, Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Marzia Caria, Giusy Pascalis, Luigna Cano i del professor Franco Sanna, membres.
Lo concurs és dividit en tres seccions:
Secció A per alumnes o classes de les escoles de l’Alguer.
Secció B per autors en llengua catalana.
Secció C per autors en la variant algueresa.
Lo president de l’Obra Cultural Pino Tilloca ha obert la tardada amb un intervent en el qual ha posat en evidència los esforços que se fanen per mantendre viu  lo Premi Sari que continua a ésser l’únic i més autorevol punt de riferiment pels poetes i escriptors algueresos i catalans. Maria Antonietta Salaris, president de la comissió judicadora, ha posat en evidència la bona qualitat de les composicions poetiques i ha sol·licitat tots a una major atenció al problema de la llengua algueresa, sobretot de part de les escoles.
La prof.ra Giusy Pascalis, secretaria de la comissió, ha dat lectura del verbal, ha il·lustrat los criteris de valutació i les característiques de les obres arribades i successivaament, ha proclamat los guanyadors.
Relativament a la secció A, reservada a les escoles de l’Alguer, aqueixes són estades les escoles premiades:

Escola de l’infància – Ha guanyat lo premi l’escola de l’Infància carrer Matteoti de l’Institut Comprensiu n° 3 amb el projecte “Cantem en alguerés” realitzat de l’associació “Panta Rei” amb la col.laboració de les mestres Gianna Delrio, Caterina Lina Meloni i Franca Gavini.

Escola Elementar – Lo premi dedicat a la mestra Vera Paolini, muller del poeta Rafael Sari, és estat assignat a l’escola primària “Maria Immacolata” de l’Institut Comprensivo n. 2, pel projecte “ Poesies i cançons en alguerés” curat dels mestres Claudio Gabriel Sanna, Silvia Sanna i Carmelita Zedda. Primer de retirar lo premi, los alumnes, Vanesa Delrio Soggiu, Anna Maltana, Diego Musto i Michele Calaresu, acompanyats del mestre Caudio Sanna, han recitat quatre poesies en alguerés.
Sempre per l’escola elementar una targa és anada a la classe V A de l’Escola Primària de Santa Maria La Palma de l’Institut Comprensiu n. 3 per l’elaboració de la rondalla entitulada “Lo segret de la sargantana nuragica”.

Escola Mitjana – Per l’escola mitjana ha guanyat lo premi l’Escola mitjana “Maria Carta” de l’Institut Compensiu n. 2 amb dos projectes cientifics realitzats en alguerés: “ Realització de candeles perfumades” amb la classe 2 F i “Les plantes regalen olors” amb la classe 3 F curats de les professoresses Luigina Cano, Maria Grazia Marengo i Annarosa Carboni.

Institut Superior: Pels insitituts superiors ha guanyat lo premi la poesia “No tenguis por” presentada de Jacopo Riu de la classe IV A del Liceu Clàssic “G.Manno”.

En la Secció B de prosa en català estandard, són estades premiades les obres següents:
al tercer lloc s’és classificat lo conte entitulat “El dia de la pintura” de Roser Jurado i Regué.
al segon lloc s’és classificada l’obra entitulada “ Sobre bandits i pastors” de Joan Company i Arpa
lo primer classificat és estat lo conte entitulat “El funeral d’en Pep Gasiu” de Eulàlia Mundo Elias

En la Secció B de poesia en català estandard són estades premiades les obres següents:
la tercera classificada és la poesia entitulada “Per més que el riu flueixi” de Anna Marrinez Deu

al segons lloc s’és classificada la poesia “Fractures” de Manel Maigi Barreda
al primer lloc se són classificades dues obres ex aequo: la poesia entitulada “Ales de llibertat” de Pepa Molina i Pons i la poesia “Somny d’amor dins la boria” de Pierrette Cherbonnier.

Per la Secció C de prosa en la variant algueresa, és estat senyalat lo conte de Anna Maria Demartis “ Giulia, ovella Be bella”

Al tercer posto s’és classifcat lo conte “En campanya de mon compare” de Luigi Saiu

Al segons posto s’és classificat lo conte “Dignitat” de Lluís Zucca

Lo primer cassificat és estat lo conte “ Pescadors, història de un naufragi” de Fidel Carboni.

Per la Secció C de poesia en la variant algueresa, també enguany la comissió judicadora ha decidit de assinyar lo títol de « Finalista del Premi Rafael Sari » als autors de les poesies alguereses de millor qualitat no premiats. La comissió ha considerat com finalistes les obres següents:

“Aguardant” de Anna Maria Demartis

“Camí de Vallverd” de Enzo Sogos

“El dia que trobaràs el coratge” i “Les flors del meu jardí” de Carmelo Caria

Les obres premiades són estades les següents:

Al tercer posto se són classificades, ex-aequo, les poesies “Lo ressó dels pampols” de Anna Cinzia Paolucci i”Al temps que no témesura” de Enzo Sogos
Al segons posto s’és classificada la poesia “Los passos perduts de la Gran Primera (1914/18)” de Massimiliano Fois

Han guanyat lo Premi “Rafael Sari” 2017, ex-aequo,  la poesia “Viviu meus versos” de Antoni Canu i la poesia “Ulls que aguarden” de Antonello Colledanchise.

La tardada és estada oberta i tancada de les cançons de Claudio Gabriel Sanna acompanyat de Salvatore Maltana i Paolo Zuddas.