FIDEL CARBONI GUANYA LA 33^ EDICIÓ DEL PREMI LITERARI “RAFAEL SARI”

S’és tenguda dimecres 28 de cavidani 2016, a les h. 19.00, a la sala conferències de la Fundació META, la manifestació final i la cerimònia de premiació del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari” arribat a la 33^ edició. En rapresentancia del Municipi era present l’assessora a la Cultura Gabriella Esposito.
Lo concurs és organitzat de l’associació Obra Cultural de l’Alguer, amb l’ajut fondamental de Joan Irranca, ideador del premi al 1983. La comissió era formada de les professoreses Maria Antonietta Salaris, presidenta, Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Marzia Caria, Giusy Pascalis i del professor Franco Sanna, membres.
Lo concurs és dividit en tres seccions:
Secció A per alumnes o classes de les escoles de l’Alguer.
Secció B per autors en llengua catalana.
Secció C per autors en la variant algueresa.
Lo president de l’Obra Cultural Pino Tilloca ha obert la tardada amb un intervent en el qual ha posat en evidència com lo Premi Sari tengui un ruol determinant de promoció cultural i constitueix l’únic i més autorevol punt de riferiment pels poetes i escriptors algueresos i catalans, de aquellos coneixuts i de aquellos que volen i merèixen de eixir de l’anonimat. Segons Pino Tilloca, menester incentivar una presa de consciència de part de les famílies, de les escoles, de les associacions i de l’aministració comunal. No se pot permitir que l’alguerés resti una llengua escrita , cantada i recitada. La represa de un ús social de la llengua és l’objectiu més important de conseguir i les escoles jugan un rol important perquè los joves estan en les escoles, i sol les escoles poden dar un contribut fondamental en merit. Per aqueixa raó ha sol·licitat tots a una major atenció al problema de la llengua algueresa.
La prof.ra Maria Antonietta Salaris,ha il·lustrat los criteris de valutació i les característiques de les obres arribades i ha posat en evidència la participació dels minyons i la bona qualitat de les composicions poetiques.
La prof.ra Giusy Pascalis ha dat lectura del verbal de la comissió i són estats així proclamats los guanyadors.
Relativament a la secció A, reservada a les escoles de l’Alguer, lo premi dedicat a la mestra Vera Paolini, muller del poeta Rafael Sari, és estat assignat a l’Institut Comprensivo n. 2, classe 5^E de l’Escola Primaria Maria Immacolata del mestre Claudio Sanna pel treball “Cançons alguereses”. Primer de retirar lo premi, los alumnes, acompanyats del mestre Caudio Sanna, han cantat i sonat tres cançons en alguerés.
Sempre per la secció A, és estat premiat lo Liceo de l’Alguer pel treball “Les núvoles de Aristòfane”, un adaptament teatral en alguerés de l’obra del poeta grec. Les alumnes, acompanyades de la professoressa Vannina Oggiano, han realitzat, per l’ocasió, una petita escena de l’espctacul que siguerà representat al mes de febrer 2017.
En la Secció B de prosa en català estandard, són estades premiades les obres següents:
al tercer lloc s’és classificat lo conte entitulat “Les Roses Breus” de Ramon Minoves.
al segon lloc s’és classificada l’obra entitulada “ Conte de Nadal” de Angel Fabregat i Morera
lo primer classificat és estat lo conte entitulat “Si véns em trobaràs” de Roser Jurado Regué.
En la Secció B de poesia en català estandard són estades premiades les obres següents:
-la tercera classificada és la poesia entitulada “La Leó” de Dolors Dilmé Serra.
al primer lloc se són classificades dues obres ex aequo: la poesia entitulada “Pels camins de l’exili” de Pierrette Cherbonnier i la poesia “Esteles D’Esperança” de Pepa Molina i Pons.
Per la Secció C de prosa en la variant algueresa, és estat premiat lo conte entitulat “Los ulls de la gata” de Lluís Zucca.
Primer de passar a la premiació de la secció C, Enrico Loffredo, soci de l’Obra Cultural de l’Alguer, a nom dels “Amants de la poesia algueresa” ha donat una targa a Joan Irranca per lo sou empenyo a favor de la poesia algueresa que dura de 33 anys.
Per la Secció C de poesia en la variant algueresa, també enguany la comissió judicadora ha decidit de assinyar lo títol de « Finalista del Premi Rafael Sari » als autors de les poesies alguereses de millor qualitat no premiats. La comissió ha considerat com finalistes les obres següents:
“Manuel” de Anna Fenu.
“Adiós amor” de Franco Cano.
“He dançat amb la nit” de Anna Cinzia Paolucci.
“Lo Cel d’Estiu” de Enzo Sogos.
Les obres premiades són estades les següents:
Al tercer lloc s’és classificada la poesia: “Davalla el sol” de Antoni Canu.
Al segon lloc s’és classificada la poesia entitulada “Miques de alegria”, de Giampiera Piga.
Guanya lo Premi “Rafael Sari” 2016 la poesia “Records d’Altre Temps”de Fidel Carboni.
Fidel Carboni ha recivit lo premi de les mans de l’assessora a la Cultura Gabriella Esposito que en el sou intervent ha posat en evidència l’empenyo de l’aministració comunal a favor de la llengua algueresa.

N.B.: les fotos són de Giampiera Piga