CERIMÓNIA DE PREMIACIÓ DE LA 35^ EDICIÓ DEL CONCURS DE POESIA I PROSA “RAFAEL SARI”

Lo concurs de poesia i prosa intitulat al mestre Rafael Sari és arribat a la 35^ edició, un resultat impensable pel mateix ideador del premi Joan Irranca quan al 1984, per honorar lo poeta Rafael Sari, mort al 1978, decidi de organitzar un concurs poètic a la sua memòria. Després de 35 anys, lo premi té un alt prestigi literari i és diventat un punt de referiment no sol a l’Alguer ma en Catalunya i en Sardenya; és de fet, u dels més vells concursos literaris de l’ísola, segons sol al Premi Ciutat de Ocier, i permiti, malgrat les objectives dificultats en les quals se trobe la llengua algueresa, de portar envant una forta acció de tutela i valorització lingüística. Nel curs de tots aqueixos anys són estades presentades centenars de poesies i de contes que constitueixen un patrimoni literari incredible que no se pot perdre; per aixó, l’Obra Cultural ha decidit de publicar totes les poesies que han guanyat lo premi o són estades senyalades i ne són venguts a fores tres llibres que ara són a la disponibilitat de qui los vol. La poesia que ha guanyat a la prmera edició, aquella del 1984, és estada “Lo dia de Déu” de Maria Chessa Lai, després d’ella tants poetes se són afirmats i tants se són fets coneixer: Antoni Canu, Rosanna Ciampelli, Antonello Colledanchise, Miquel Rondello, Antoni Coronzu, Anna Maria Piras, Felicina Di Napoli , Elisa Fois, Fidel Carboni, Simonetta Rosella, Enzo Sogos, Carlo Demartis, Davide Casu, ma també los alumnes i los estudents de les escoles elementars, mitjanes i superiors, acompanyats dels mestres i dels professors, han intentat escriure poesies i contes en alguerés i tot aixó, ha fet, i continua a fer, del premi “Rafael Sari” una autentica muralla contra la mancança d’interès de les famílies.

Aqueixa edició se presenta com la més participada pel número de les obres arribades, sigui de part algueresa (30 poesies i 10 contes) que de part catalana (10 poesies i 7 contes), obres que han empenyat la comissió judicadora presidida de la professora Maria Antonietta Salaris i formada de  Ginetta Amadori, Luigina Cano, Marzia Caria, Marianina Delrio, Giusy Pascalis i Franco Sanna.

També enguany, totes la poesies sigueran publicades en un llibret intitulat “Premi Sari 2018”, editat de Edicions L’Alguer,  que siguerà presentat lo dia de la premiació.

Per la particularitat de la recurrència, l’Obra Cultural ha pensat a les coses en gran dedicant a la cerimònia de la premiació dues jornades: divendres 28 de setembre i dissabte 29 de setembre, dia de Sant Miquel, patró de l’Alguer, per tradició dia dedicat a la consegna dels premis.Especificament, divendres 28 de setembre 2018, a les h. 19.00, a la sala de l’ex-seminari, carrer Sàsser n. 139, Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural i lo Prof. Salvatore Tola, expert de concursos literaris en llengua, membre de la comissió judicadora del “Premi Ciutat de Ocier”, que ha escrit tants llibres entres els quals “Cinquant’anni di premi letterari in lingua sarda” mos arrecordaran la figura del mestre Rafael Sari i parlaran de l’importància dels concursos literaris en llengua en termes de defensa, valorització i supervivència de les mateixes. Durant la tardada, Pere Lluís Alvau,poeta i escriptor, president de l’associació ”Alguer Cultura”, acompanyat al flauto de Mauro Uselli, flautista orginal apreciat com intèrpret i gran comunicador musical,  mos faran coneixer , a través de les poesies, l’autobiografia sentimental i la petita vida quotidiana de l’Alguer, dos temes que recorrin amb una intensa participació en les poesies de Rafael Sari.

La segona jornada, dissabte 29 de setembre 2018, a les h. 17.30, sempre a la sala de ‘ex-seminari,  siguerà dedicada totalment a la cerimònia de premiació . Sigueran premiats los participants a les tres seccions en el qual és dividit lo concurs:

  • Secció A reservada als alumnes o classes de les escoles de l’Alguer
  • Secció B reservada als autors en llengua catalana.
  • Secció C reservada als autors en la variant algueresa.

Durant la tardada del 29 de setembre 2018 siguerà consegnat un premi especial a l’associació Plataforma per la Llengua pel projecte “Mans manetes” i a la Coral del Kyrial pel projecte “Kyrial alguerés”.

La sala de l’ex-seminari, carrer Sàsser n. 139, és estada gentilment posada a disposició de la Universitat de les Tres Edats que se rengracia.