L’Alguer present a Prada (F) la 50ª edició de la Universitat Catalana d’Estiu

La Universitat Catalana d’Estiu és, de 50 anys, un espai de llibertat i de trobada d’estudents, professors, professionals i politics que venen dels set països catalans: L’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el Païs Valencià. Del 16 d’agost 2018 al 23 d’agost 2018 Prada i la Comarca del Conflent organitzen una de les més grans manifestacions culturals on és possible entendre tots els set accens de la nostra llengua. Durant aqueixos set dies l’UCE ofri cursos, programa actes i jornades dedicaes a diverses temàtiques, com ciències de la natura, ciència i tecnologia, dret, història, ciències de la salut, economia, pensament, literatura, llengua, música i cinema. Endemés programa cursos de formació cultural específica, seminaris d’investigació i exposicions.
L’Obra Cultural de l’Alguer és membre del Patronat de la Fundació Catalana D’Estiu i participa, d’oltres 30 anys, amb propis representants i en modo particular enguany, pels 50 anys d’activitat, siguerà present amb una numerosa delegació de relators, professors i estudents. Especificament, dilluns 20 d’Agost del 2018 organitza la VII Jornada Algueresa que tè com títol “Qual futur pel català de l’Alguer?”, ma, considerat que lo 2018 és un any particular per mosaltros algueresos perquè, oltres al fet dels 50 anys d’activitat de l’UCE, és també l’any en el qual és mort Don Antoni Nughes, segurament lo més gran intel·lectual alguerés contemporani, que al 2011 ha tengut lo Premi Ganigó, concedit de la UCE mateixa.
Tota la jornada siguerà dedicada al buit que ha deixat don Antoni Nughes al món cultural alguerés, al futur de la nostra llengua i al paper que ha tengut la Uce en aqueixos 50 anys. L’acte començarà a les 10:00 amb el record de Tonino Nughes i una relació sobre l’activitat de l’UCE en favor de la promoció del català de l’Alguer a cura de Carlo Sechi, Director de l’Obra Cultural.
Lo maití continuarà amb la presentació del contribut de la Delegació a l’Alguer de l’Institut d’Estudis Catalans per la valorització del català de l’Alguer a cura de Antoni Torre, membre de la Secció de Ciències Biològiques i Delegat a l’Alguer del President de l’IEC.
A la tarda, lo programa preveu diverses conferències: iniciant de “Normativa actual i noves perspectives per l’alguerés” a cura de Irene Coghene, presidenta de la Consulta Cívica de les Polítiques Lingüístiques del català de l’Alguer, i “La situació de l’ensenyament del català de l’Alguer” a cura de Maria Antonietta Salaris, Professora de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”.
Se continuarà amb l’intervent de Salvatore Izza, president de Edicions de l’Alguer sobre “L’Editoria en llengua a l’Alguer”, al qual siguirà la presentació del projecte “Mans Manetes. L’Alguer: paraules cançons i veus de minyons”, a cura de Mauro Mulas de la Plataforma per la Llengua.
A les 20.30 siguerà el moment de la representació teatral de la comèdia en alguerés “Les Núvoles” de Aristofane a cura del Grup Teatral “I compagni di Luca” constituït de estudents i professors dels liceus algueresos.
L’activitat acabarà amb la projecció a les 23:00 del documentari “L’Alguer: un pentagrama com un carrer”, dedicat a la ciutat catalana de Sardenya produït de la Plataforma per la Llengua.
Durant tota la jornada siguerà organitzada una exposició de llibres en alguerés a cura de l’Obra Cultural i de Edicions de l’Alguer.