LE VEUS DE GARULÈ

Dimecres 9 de agost de 2023, a les h. 19.00, al jardí del Museu del Corall, se tanca la ressenya literària “Encontres amb l’autor” organitzada de l’Obra Cultural de l’Alguer amb la col·laboració del Centre Cultural “Antoni Nughes” i Plataforma per la Llengua i lo suport de la Fondazione Alghero, de la Diputació de Barcelona i lo patrocini del Municipi de l’Alguer i se tanca a la gran amb la presentació del llibre de Giuliana CarboniLe Voci di Garulè en la versió en alguerès Les veus de Garulè.

Le Voci di Garulé, epopeia de un món perifèric, horamai descomparit.rapresenta la primera obra en prosa de Giuliana Carboni, algueresa, autora de poesies en italià i en alguerés, en la majoria inèdites, ésescrivit en llengua italiana, però amb una estructura lingüística que revela a cada pas solucions sugerides de una sintaxi i de un lèssic genuïnament alguerés al punt que continuament treuen lo cap, entre les rigues, paraules alguereses registrades, de propòsit, seguint la pronúncia, pròpiu així com se poden entendre en giro per la ciutat. Lo llibre de Giuliana Carboni és l’obra literària més adacta a una traducció per això l’Obra Cultural de l’Alguer i lo Centre Cultural “Antoni Nughes” han coinvolgit un grup de estimadors de l’Alguer i de la sua llengua que horamai de tants anys participen a les iniciatives de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”, en un treball que ne posessi a la prova la familiaritat i la confiança amb la varietat algueresa del català. És venguda a fores una obra on los algueresos se reconeixeran ja que, entre los adveniments descrivits de l’autora, entengueran perfums i sons com lo xiular del vent o l’olor de la sal i, més de tot, veuran figures i personatges, forses fantasmes, que reprenen cos, eixint del massacà de les cases.

Les Veus de Garulè encanten pel fet que són una reproducció real i fantastica al mateix temps de la complexitat de la vida de la ciutat de l’Alguer.

Reladora de l’obra siguerà la professora Maria Antonietta Salaris (coordinadora del grup de traducció) amb la participació de Fabiola Chessa, Anna Fara i Enza Castellaccio. Llegiran parts seleccionades del llibre Vittoria Anna Perotto, Claudia Bellodi, Luigi Saiu i Egidio Calciati.