També enguany l’Obra Cultural de l’Alguer participarà, amb una sua delegació, a les jornades de la XLVIII Universitat Catalana d’Estiu que se tengueran del 16 al 24 d’agost a Prada del Conflent (F). Cada any durant l’estiu la Universitat Catalana d’Estiu, nada a partir del 1968 per trobar i fer avançar la llengua i la cultura catalana, ofereix cursos i programa, actes i jornades. Les àrees que toquen aqueixos cursos i jornades són: ciències de la natura, ciència i tecnologia, dret, història, ciències de la salut, economia, pensament, literatura, llengua, música i cinema. L’uce programa també cursos de formació cultural específica, seminaris d’investigació i exposicions.
L’Obra Cultural, en l’edició del 2016 organitza la següent activitat:
18 d’agost 2016
“V JORNADA DE LES ÀREES PROTEGIDES “
Lo protagonista siguerà lo Parc Nacional de l’Asinara, representat de Gigi Pittalis (membre del Consell d’Administració), de Pierpaolo Congiatu (director del Parc) i de Vittorio Gazale (cap de l’Àrea Marina Protegida de l’illa de l’Asinara). Coordinador de la jornada siguerà Antoni Torre (delegat del president de l’IEC a l’Alguer – responsable medi ambient per l’Obra Cultural de l’Alguer).
Aqueix lo programa de la jornada:
h. 15.45 – Obertura de benvinguda per Gigi Pittalis
h. 16.00 – “Des de la idea d’un parc a l’ísola de l’Asinara fins a la sua institució “ per Antoni Torre
L’ísola de l’Asinara constitueix lo 50 % del territori municipal de Porto Torres. Durant més de cent anys, aquesta ísola és estada una presó i per tant totalment sota la jurisdicció del Ministeri de Justícia. En el període entre lo 1982 i lo 1997 totes les administracions municipals de Porto Torres, que se són alternades en el govern de la ciutat, han exigit fermament la institució d’un parc natural i lo tancament de la presó. Al 1998, lo parc va ésser instituït per la llei del Parlament italià.
h. 17.00 – “Lo Parc Nacional de l’Asinara “ per Pierpaolo Congiatu
La relació descriu un extraordinari viatge de transformació d’una illa presó en un dels més importants parcs nacionals italians. Se presenta la història de l’establiment humà i la riquesa de la biodiversitat, i també alguns problemes de gestió i mètodes d’intervenció portats envant de l’Estat italià i de la regió de Sardenya.
h.17.30 – “L’Àrea Marina Protegida de l’isola de l’Asinara” per Vittorio Gazale
Se presenten los principals paisatges submergits amb la descripció d’algunes espècies clau i los mètodes de gestió de l’Àrea Marina a través del reglament i del disciplinaris d’ús. S’expliquen algunes bones pràctiques relacionades a la sostenibilitat, com el pescaturisme, nat a la fi dels anys noranta en la mar de l’Asinara i les activitats d’immersió subaquàtica.
A la fi, brindis de salut amb vins de l’àrea vasta del Parc Nacional de l’Asinara
h. 21.00 – Lo cantautor alguerés Claudi Gabriel Sanna tenguerà un concert de cançons alguereses a la plaça de Prada.
19 d’agost 2016
“V JORNADA ALGUERESA”
Protagonistes sigueran alguns socis de l’Obra Cultural de l’Alguer representada de Tore Scala (membre del consell directiu), Maria Antonietta Salaris (President de la comissió judicadora del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”); Antoni Torre (delegat del president de l’IEC a l’Alguer – responsable medi ambient per l’Obra Cultural de l’Alguer); Salvatore Izza (President “Edicions l’Alguer”).
Aqueix lo programa de la jornada:
h. 15.30 – “Los paisatges del territori municipal de l’Alguer” per Antoni Torre
La llarga i complexa història geològica que ha caracteritzat lo territori municipal de l’Alguer, l’evolució de la vegetació natural i les activitats humanes tradicionals són los principals factors que van portar a la formació del paisatge que avui caracteritza lo nostre territori. Lo propòsit de la conferència és descriure l’evolució del paisatge des dels anys trenta del sècul passat, permitint als participants a la Jornada, a través d’un viatge fotogràfic, de descobrir la complexitat i la diversitat del paisatge alguerès.
h. 16.30 – “L’origen dels noms populars dels carrers, places, muralles i torres de l’Alguer vella “ per Maria Antònia Salaris
Aquest treball és destinat a ésser una selecció lleugera i agradable de records i testimonis sobre l’origen dels noms de diversos carrers i carrerons que la tradició popular ha acumulat al llarg dels sèculs. Maria Antonietta Salaris pren com referiment los documents de treball i de testimoniances orals continguts en el llibre de Pino Soggiu, soci de l’Obra Cultural, intitulat “L Alguer: El centre històric: història i noms de carrers, places, muralles i torres” .
h. 17.00 – “L’ensenyament de l’alguerès a l’escola: experiències” per Salvatore Scala
Una primera forma d’ensenyament sistemàtic de l’alguerès, també si en la modalitat extracurricular, és estada introduïda a l’escola primària (elemental) a partir dels anys noranta del sècul passat. Tore Scala presentarà algunes experiències de l’escola i lo quadro normatiu actual a favor de l’ensenyament de la nostra llengua.
A la fi brindis de salut amb vins de l’Alguer
20 d’agost 2016
h. 17.00 – “Eix mediterrani: camins comunicatius”
Taula rodona amb la participació de Patrícia Gabancho (periodista), Guillem Frontera (escriptor), Martina Camiade (delegada del president de l’IEC a Perpinyà, Universitat de Perpinyà Via Domícia), Salvatore Izza (President Edicions de l’Alguer), Univers Bertrana (responsable de comunicació de la Universitat d’Andorra) i Òscar Adamuz (Moviment Franjolí per la Llengua)