Oberta la 51^ edició de l’Universitat Catalana d’Estiu a Prada del Conflent (F)

També enguany, l’Obra Cultural de l’Alguer i l’Escola de alguerés “Pasqual Scanu” participen a les activitates de l’Universitat Catalana d’Estiu que se obrin lo dia 17 de agost i se tanquen lo dia 24 de agost 2019. L’objectiu fondamental de les jornades de l’Universitat Catalana d’Estiu que se organitzen, cada any a Prada del Conflent (F), és aquell d’ésser un punt de trobada de persones que venen dels diversos territoris dels Països Catalans. L’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el Païs Valencià. A Prada se troben estudents, professors, professionals i politics i és , sense dubiu, una de les més grans manifestacions culturals on és possible entendre tots els set accents de la nostra llengua.
Durant aqueixos dies l’UCE ofri cursos, programa actes i jornades dedicades a diverses temàtiques, com ciències de la natura, ciència i tecnologia, dret, història, ciències de la salut, economia, pensament, literatura, llengua, música i cinema. Endemés programa cursos de formació cultural específica, seminaris d’investigació i exposicions.
L’Obra Cultural de l’Alguer és membre del Patronat de la Fundació Catalana D’Estiu i participa, d’oltres 30 anys, amb propis representants i en modo particular enguany, siguerà present amb una numerosa delegació formada de relators i professors que venen en representança oltres que de l’Escola de alguerés “Pasqual Scanu”, de l’associació Edicions de l’Alguer, de l’associació Centre Escursionista de l’Aluer i de l’associació Plataforma per la Llengua de l’Alguer.
Lo 22 de Agost 2019, durant la jornada algueresa, a la tarda, a partir de les h. 15.00, lo programa preveu diverses conferències iniciant de “L’alguerés a l’escola avui: sensibilització i possibilitats” a cura de Irene Coghene de la Plataforma per la Llengua; a siguir, a les h. 15.40, Salvatore Izza, president de Edicions de l’Alguer, presentarà lo nou calendari alguerés 2020, ideat i realitzat del mestre Fdel Carboni i farà una relació sobre los “Quaranta anys del calendari alguerés”; a les h. 16.10 tocarà a la novícia representant de l’Escola de alguerés “Pasqual Scanu” Vittoria Anna Perotto presentar una relació, acompanyada de imatges, sobre “L’allada del polp: un plat típic de la cuina algueresa; a les h. 16.40 Mauro Mulas, en representança del Centre Excursionista de l’Alguer presentarà una relació de una recerca personal sobre la tradició de la taronjada a l’Alguer havent títol “Sis de gener del 1606: una taronjada a l’Alguer”; després siguerà la volta de la professora Maria Antonietta Salaris de l‘Obra Cultural de l’Alguer que farà una interessant relaciò amb títol “ L’imatge de l’Alguer en alguns poetes algueresos del sécol XX”“; la jornada algueresa se tancarà amb la relació del professor Antoni Torre en representança de l’Obra Cultural i de l’IEC sobre “Los paisatges del territori municipal de l’Alguer”.
Com sempre, durant tota la jornada siguerà organitzada una exposició de llibres en alguerés a cura de l’Obra Cultural i de l’Escola de Alguerés “Pasqual Scanu”.