“QUAN ERA ARRIBADA LA LLUNA GRAN (A VALLVERD) de Massimilano Fois guanya la 37a edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”

La cerimònia de premiació de la XXXVII edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”, ja en programa dimarts 29 de setembre 2020 al jardí de la “Villa Mosca” i anul·lada per les incertes condicions meteorològiques i per senso de responsabilitat respecte a la difusió del coronavirus, s’és tenguda, també si en forma reduïda i oberta sols a la participació dels poetes, dissabte 3 d’octubre 2020 a la sala de la Biblioteca Catalana de l’Obra Cultural de l’Alguer.

A l’obertura de la cerimònia, lo President Pino Tilloca ha volgut rengraciar tots los participants dient:

“Sobretot en aqueix any particular en què tot s’ès fet més difícil a causa de la pandèmia en curs sem reseixits a portar a la fi la 37a edició de l’únic concurs de poesia i prosa en llengua catalana que se organitza en Itàlia. No mos podivem fermar, també si les dificultats i les pors són estades moltes, ma la bona participació dels poetes i de les escoles mos han estimulat a anar envant i sobretot mos han demostrat que aqueix concurs és un patrimoni de la societat algueresa que mereixeva d’ésser portat a la normal conclusió, és a dir a la proclamació dels guanyadors. D’altra banda, lo concurs és estat aviat al mes de febrer 2020, les obres són regularment arribades entre lo 31 de juliol, la comissió s’és insediada i les ha valutades. Certament – ha continuat Pino Tilloca – si al mes d’abril m’havessin dit que forém reseixits a organitzar les Festes 31 de agost i la cerimònia de consegna dels premis del concurs “Rafael Sari” no li fóra escomitit arrés ma en canvi sem en aquí, també si en molt pocs, a honorar los empenyos presos amb les escoles, los poetes algueresos, los poetes catalans, les persones i les institucions públiques que mos ajuden.”

Joan Irranca, ideador del concurs al 1984 i fins de alhora responsable de la secretaria organitzativa, ha posat en evidència que les primeres edicions del Premi eren reservades sols als poetes algueresos per obrir-se, a partir del 1990, també a poetes catalans i a escoles de la ciutat obtenint un consens sempre més estès respcte als primers anys.

Lo director de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ponsatí, ha enviat un missatge de vídeo en què se felicitava amb l’Obra Cultural per la continuïtat del concurs i amb los poetes que han participat en temps de pandèmia. Moltes felicitacions són estades reservades de Oriol Ponsatí al poeta alguerès Antoni Canu que ha recivit a Bercelona la creu de San Jordi la setmana passada.

Ha portat lo sou salut també Gustau Navarro, responsable de l’Ofici de l‘Alguer de la Genealitat de Catalunya, que ha posat en evidència l’importància de l’aprovació de part de la regió sarda dels decrets d’aplicació per l’ensenyament de la llengua algueresa a les escoles.

La comissió estava composta de les professoresses Maria Antonietta Salaris, president; Giusi Pascalis, secretari; Ginetta Amadori, Marianina Delrio, Claudia Bellodi e dels professors Franco Sanna i Marco Caria, membres.

Relativament a la secció A, aquella reservada a les escoles, lo “Premi Vera Sari Paolini” és estat guanyat de l’Institut Comprensivo n° 2 pel projecte presentat de la mestra Carmelita Zedda amb la classe III A del plexe “Maria Immacolata” intitulat “Legendes noves de un lloc antic” que reconten la nàixita de la ciutat de l’Alguer, de l’ísola de la Magdaleneta i de la cúpula de San Miquel i pel projecte musical presentat del mestre Franco Cano que incloïa dues cançons, la “Xotxorombella” i “Aió” que teniven d’ésser cantades de dues alumnes de la classe IV A i IV D , sempre del plexe “Maria Immacolata”.

Per l‘escola mitjana han guanyat lo premi les alumnes, Matilde Sanna i Viola Serra, de la classe II A del plexe del carrer Tarragona, que han presentat les poesies intitulades “ Jo só mia”, “On és lo meu nom?”, “La jornada del record” i “ Rossana, una minyona italiana”.

A la secció B, aquella reservada al català estàndard, per la prosa són estades premiades les següents obres:

Al tercer posto s’és classificat lo conte intitulat “Ullals, Aurembiaix d’Urgel” de Roser Jurado i Regué.

Al segon posto s’és classificat lo conte intitulat “Angelo” de Joan Company i Arpa.

Al primer posto s’és classificat lo conte intitulat “La més dolça i sublim” de Emigdi Subirats.

A la secció B de poesia són estades premiades les següents obres:

La tercera classificada és la poesia “Un altre dia” de Pepa Molina.

La segona classificada és la poesia “la teua pell” de Lleonard Torres Gil.

La primera classificada és la poesia “ Entre màgia i poder” de Pierrette Cherbonnier.

Per la secció C, aquella reservada al català de l’Alguer, per la prosa són estades premiades les següents obres:

Al segon posto s’és classificat lo conte “Concert per violoncel de sol” de Luigi Saiu.

Al primer posto s’é classificat lo conte “Llucieta” de Fidel Carboni.

Per la secció C de poesia són estades premiades les següents obres:

Al tercer posto s’és classificada la poesia “Dins el respir del vi” de Anna Cinzia Paolucci

Al segon posto s’és classificada la poesia “Inesperada la tarda” de Franco Achenza

Al primer posto i per aixó ha guanyat lo Premi “Rafael Sari 2020″ la poesia “Quan era arribada una lluna gran (a Vallverd)” de Massimiliano Fois.

Durant la cerimònia un premi especial és estat atribuït a Francesco Scognamillo per la sua important i preciosa activitat artística, per l’amor, la passió i l’empenyo demostrats a favor de la llengua i la cultura algueresa.

L’iniciativa era patrocinada de la Diputació de Barcelona, del Parc Natural de Port Comte, del Municipi de l’Alguer, de la Fondazione Alghero, de la Institució de Les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya i de l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya.

“QUAN ERA ARRIBADA LA LLUNA GRAN (A VALLVERD)”

de Massimilano Fois guanya la 37a edició del concurs de poesia i prosa “Rafael Sari”

Durant la cerimònia un premi especial és estat atribuït a Francesco Scognamillo per la sua important i preciosa activitat artística, per l’amor, la passió i l’empenyo demostrats a favor de la llengua i la cultura algueresa.

L’iniciativa era patrocinada de la Diputació de Barcelona, del Parc Natural de Port Comte, del Municipi de l’Alguer, de la Fondazione Alghero, de la Institució de Les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya i de l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat de Catalunya.