ÉS MORT CIRO FADDA

És mort Ciro Fadda. alguerés autèntic, activista cultural.

Nat a Sasser lo 29 de setembre del 1932,

ha manifestat de sempre curiositat i interès per les tradicions alguereses i en particular per la música i la cançó.

Freqüenta de minyó la Banda Musical i estudia amb lo mestre Giovanni Mèdica.

Fins de jove cultiva la passió pel mandolí i comença amb un grup de amics a participar a les activitats musicals i teatrals que a l’Alguer se organitzaven nels anys després de la guerra.

Al 1951 se arruola en l’arma Areonàutica, siguint a cultivar la passió per la música i pel teatre.

Als anys ‘60 freqüenta lo Centre d’Estudis Algueresos, associació animada i sostinguda de personalitats del nivell de Antoni Era, Rafael Catardi, Antoni Simon, Rafael Sari, Pasqual Scanu, Mario i Antonella Salvietti, mentres en àmbit musical col.laboren Isabella Montanari, Luciano Musu, Vittorio Nannarelli i un grup de joves que més tard donen vida a la coral del Centre dirigida de Antonella Salvietti i la participació de Pasqual Gallo.

Ciro Fadda en aquellos anys compon algunes cançons que entren a fer part del patrimoni musical alguerés i que encara avui son considerades entres les més belles cançons populars com “Cor meu” i “Carraronet” amb versos de Rafael Catardi, “Serenada d’altres temps” i “Set” amb versos de Antonella Salvietti, cançons que encara avui fanen part del repertori dels més afirmats artistes algueresos i catalans.

Al 1972 guanya amb una recerca de xistos, lo premi Xu Terrat als Jocs Florals de l’Alguer.

Al 1972 participa a Tarragona als actes per l’agermanament amb la delegació algueresa.

Participa als anys ‘70 a algunes edicions del Festival de la cançó algueresa.

Participa a algunes edicions dels premis literaris “Premio Ozieri” i “Preml Rafael Sari” amb importants reconeixements.

Al 1980 amb lo sou amic Antoni Sotgiu donen vida a Ràdio Sigma.

Al 1982 encara sota l’arma areonàutica, ès ensignit de l’honorificència de “Cavaliere della Repubblica” per mèrits professionals militars.

Al 1982 entra a fer part de la nova associació cultural Escola de Alguerés i amb la muller Joanina Piras son entre les figures més vives i actives de l’entitat i gràcies a la col.laboració del director de l’Escola Antoni Nughes, organitzen la coral “Escola de Alguerés” que anima moltes iniciatives religioses (Iglésia de Sant Francesc, Catedral de Santa Maria i Santuari de Vallverd), culturals i musicals a l’Alguer i a Catalunya, on participa a diverses edicions de la Mostra de la Cançó algueresa organitzada dels Amics de l’Alguer de Barcelona.

Al 1988 diventa soci de l’Obra cultural de l’Alguer i participa activament a totes les iniciatives de l’associació.

Al 1989 publica la primera edició de Xistos algueresos (Gràfiques Cerri, l’Alguer)

Al 1991 ès encomiat de l’Institució de les Lletres Catalanes com compositor de músiques tradicionals alguereses.

Al 1997 publica la segona edició de Xistos algueresos (Edicions del Sol, l’Alguer)

Al 2009 publica una obra fonamental per la cançó i la cultura algueresa “Guiterres i Mandolins” antologia de la cançó algueresa (Grafiche Peana, l’Alguer) amb el suport de l’Escola de Alguerés i de l’Obra cultural i una presentació de Antoni Nughes.

Al 2018 publica la tercera edició de “Xistos algueresos” (Edicions de l’Alguer) en forma ampliada i corregida.

Lo 20 de abril del 2022 al Teatre cívic “Gaví Ballero”, lo Síndic de l’Alguer a nom de l’administració municipal ha donat a Ciro Fadda lo premi Fidelitat a l’Alguer, màxima honoroficència que ve concedida a persona que hagi treballat tota la vida per honorar i valoritzar lo patrimoni cultural, lingüístic, artístic i paesagistic de la ciutat i del territori de l’Alguer.

Los socis de l’Obra Cultural son a costat de la senyora Joanina, dels fills i de tota la família.