IX RESSENYA DEL GEST Dimarts 16 de Juliol 2019 anteprima del nou llibre de Marina Sechi Nuvole “L’estiu del colera” a Santa Maria La Palma.

Los tres volums sobre “L’estiu del colera. Un model·lo de geografia historic-social: l’invasió de la malaltia a l’Alguer en el 1855 entre prevenció, governance i solidaritat”, editat a l’Alguer de Edicions de l’Alguer, és la nova publicació cientifíca de l’algueresa Marina Sechi Nuvole, professora ordinària de Geografia i Literatura de viatge a l’Universitat de Sàsser.
L’obre, innovadora i estimulant, és molt rica de fonts d’arxiu inèdites, registres, verbals del Consell Comunal i d’aquell Delegat, manifestos, lletres enviades de l’administració cívica als privats i d’aqueixos a la Municipalitat, testaments, inventaris etc, que ofrin al lector una interpretació en part encara d’estudiar en la geo-història de la Sardenya i de l’Alguer en particular.
Les recerques exhaustives de les fonts realitzades de l’autor, en les sues multiplicitats de producció i de anàlisi ofrin a l’obre una visió geogràfica-mèdica, històrica i antropològica de considerable intensitat en la reconstrucció de la dimensió de la salut, civil, social, solidal i religiosa de la ciutat de l’Alguer infectada de la «malaltia típica del XIX sècul».
En l’obre se troben predisposicions pels indexs onomàstics (amb cognom, nom, sobrenom i professió de tants ciutadans citats) i toponomàstics ( amb subsectors que includeixen àrees rurals, contrades, cememtiris/campsants, edificis sacres i extra moenia, hidrografia, orografia, places, ports, suburbis, estructures sanitàries, viabilitat, etc.)
Sobre la ciutat de l’Alguer, també, en una secció especial, és estada reportada tota l’odonomàstica intra-moenia i els corónimos rurals, de valor documental intrínsec i identitari (indicators geografics), includint agrotopònims, hidrònims, microtropònims, orònims i també viabilitat, sistemes de defesa de la costera, etc. utilitzats en els tres volums com mitjà per llegir el paisatge i les activitats que l’home ha exercitat progressivament per desxifrar i marcar les estratificacions d’economia, jurídica, considerada d’una perspectiva diacrònica i després les fases i mètodes d’organització del territori. En definitiva, una secció molt interessant i fascinant de la ciutat de l’Alguer i dels seus habitants d’un període històric que encara no s’ha descobert i que només pot despertar la curiositat de moltes famílies alguereses que, sense dubte, se reconeixen en aquestes pàgines.
Al llibre trobareu testimoniançes que formen pàgines d’alt contingut emocional que sorgeixen de la formidable capacitat de tots els ciutadans d’interpenetrar en les situacions més variades i, en molts casos, en les soferències dels altros. Certament, mos trobem davant d’una petita comunitat (8.716 habitants), però que aprofitant d’un paquet d’informació substancial, que l’autor ha cercat de posar junts pacientment amb una llarga investigació examinada en algunes circumstàncies amb un ull curiós i mai maliciós, és estat possible reconstruir amb un sentiment que oscil·la entre un petit i molt contingut gust de la indiscreció del manoir, l’estudi dels comportaments, procediments i paràmetres amb els quals, per exemple, els diferents regidors municipals que han dirigit l’administració de la ciutat i el síndic, Giovanni Battista Garibaldi, mussolina, «Cavaller Gran Creu de la Sacra Religió i Ordre Militar dels Sants Maurizio i Lazzaro» i síndic de l’Alguer del 1849 a 1858, de diferents qualitats i inclinacions, que han fet funcionar i treballar per una millor qualitat de vida i prosperitat totes les classes socials, perseguint un benésser no solament econòmic sinó derivat d’una bona condició física i mental.
Un llibre extraordinari, amb fotografies i mapes inèdits, del qual se presentarà l’anteprima el dia dimarts 16 de juliol de 2019 a les h. 21.00 al cortil de l’antiga escola mitjana de Santa Maria La Palma i obrirà oficialment la IX edició de la Ressenya del gest, una iniciativa cultural ideada i realitzada de l’Associació de teatre Analfabelfica dirigida de Enrico Fauro, en col·laboració amb l’Obra Cultural de l’Alguer i l’associació Impegno Rurale.
A la presentació hi assistiran l’autor Marina Sechi Nuvole i l’editor Salvatore Izza, amb intervents de Carlo Sechi, Gianni Massarelli, Baingio Tavera i Gianfranco Piras.

Aquest és l’índex dels volums:
Volum I
– Prefacions (prof. Monseñor Tonino Cabizzosu, Facultat de Teologia de Sardenya; Gianfranco Piras i Dr. Baingio Tavera, arxiver i director de l’Arxiu Històric de l’Ajuntament d’Alguer; Carlo Sechi director de l’Obra Cultural de l’Alguer, antic síndic de l’Alguer).
– Introducció.
– Giovanni Battista Garibaldi doctor-síndic de la ciutat d’Alguer.
– Mesures reals i canvi de defesa epidemiològica.
– Profilaxi, prevencions i precaucions per la infecció.
– Contagi i epidèmia.
– El Liber Mortuorum.

Volum II
– Prefacions (prof. Giovannino Massarelli, ordinari d’Anatomia Patològica, prof. emèrit de la Univ. de Sàsser; prof. Andrea Piana de la Univ. de Sàsser; Luisella Piu de la Univ. de Sàsser).
– Pràctiques notarials en el moment del còlera.
– Assistència sanitària, recepta de medicaments i receptes pels pobres.
– Aspectes econòmics i socials de l’epidèmia.
– Defesa epidemiològica i solidaritat.

Volume III
– Prefacions (prof. Peter J. Brown del Departments of Anthropology and Global Health Emory University, Atlanta, Georgia, USA; prof. Antonio Pinna de la Univ. de Sàsser).
– El municipi durant l’epidèmia: l’exemple social i humà dels protagonistes (Giovanni Battista Garibaldi, baró Giuseppe Manno, Sebastiano Roth, Antonio Rafaele Adami, prof. Angelo Roth).
– Bibliografia.
– Índex de noms.
– Índex toponímic.
– Índex.