L’OBRA CULTURAL PRESENTA DOS LLIBRES DE CARMELITA ZEDDA

Dimecres 29 de setembre 2021 a les h. 17.30 al jardí de la “Villa Mosca”, carrer Gramsci n.17, l’Obra Cultural de l’Alguer organitza la presentació de dos llibres de la mestra Carmelita Zedda intitulats “Legendes noves de un lloc antic” i “L’arbre de x’Antoni”. Los llibres son lo fruit del treball fet amb els alumnes de una classe de l’escola elementar “Maria Immacolata” durant los anys escolàstics 2019/2020 i 2020/2021. La classe, IIIA al 2019/2020, IV A al 2020/2021, és formada de 25 alumnes i propiu los alumnes son los protagonistes dels llibres que la mestra Carmelita ha lego conquistat amb el sòlit clima actiu i col∙laboratiu, un empenyo que, ellos, han portat envant amb gran serietat i disponibilitat.

Los alumnes han preparat amb cura los disenys, (los llibres son il∙lustrats) corregint-los, refent-los, fins a la conclusió; han recitat, han cantat, i a través de una activitat de descoberta quasi lúdica, son entrats en contacte amb la llengua i algunes llegendes del nostro territori. La mestra Carmelita ha ajudat los minyons a familiaritzar amb el món màgic i afascinant de les paraules de la nostra terra, paraules que en aquestos treballs tenen la força de l’escriptura i la dolçura de l’oralitat, aquella escriptura i aquell llenguatge que ha sabut prendre – amb una gran originilitat – de la cultura tradicional algueresa i de la oralitat de la mare, del pare i dels iaios. Carmelita escriu la poesia que li arriba d’aquell innocent món d’infància, fet d’imatges de la memòria, d’olors i sobretot de colors. Certament ella escriu i canta pels minyons, ma no solament: los llibres de Carmelita se presten bé a ésser recitats i cantats i per aixó “Legendes noves de un lloc antic”, així com “X’Antoni”, no son llibres de llegir i d’estotjar, ma llibres per emparar, recordar i comunicar.

De diversos anys l’Obra Cultural és empenyada a estudiar i a valoritzar personatges que se empenyen a dins o a fores de l’escola en favor de la nostra llengua: les nostres raguines culturals vanen portades a la llumera i doverosament revalutades, i Carmelita Zedda és diventada així un punt de referiment indeleble.

Los llibres, gràcies a un ajut econòmic de la Delegació de l’Alguer de l’IEC, son estats registrats amb la veu de l’autora mateixa i digitaltzats per afoviri la difusió en línia dels materials creats. La triada de registrar la veu és una triada que va en la direcció justa que és aquella d’escoltar una història, una de les tantes maneres de llegir, que recorda, a moments, la mare que te lligi un llibre magari per te fer dormir.

A l’iniciativa participaran la mestra Carmelita Zedda i los alumnes de la classe (enguany VA); Pino Tilloca, president de l’Obra Cultural i Francesc Ballone, membre de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i Director de l’Escola de alguerés Pasqual Scanu.

A causa de les disposicions sanitàries vigents i de la limitada disponibilitat de postos, per participar a l’iniciativa és obligatori fer una reserva telefonant o enviant un missatge whatsapp al 3457771505. A l’entrada és obligatori mostrar lo greenpass.